דברים שכדאי לקחת בחשבון כאשר מתחילים לרוץ

כבר נאמר ונכתב שכל ההתחלות הינן קשות – ובכל זאת החלטתם שהגיע הזמן להזיז את הגוף ולהיות בתנועה. אזי ראשית : כל הכבוד. נראה שלפני הכל, על שלב האתגר המנטלי כבר התגברתם. ההמלצות שמופיעות בהמשך המאמר הנן כלליות ולכן כדאי לקחת בחשבון הבדלים שיש בין הרצים השונים. חלקנו, בעבר הרחוק יותר רצנו ולכן שלב החזרה שונה מאלו שמעולם לא רצו אלא בילדותם ולא באופן מסודר. חלקנו עם משקל עודף , אנחנו בגילאים שונים, סדר היום שלנו שונה, מי מאתנו עובד בעבודה משרדית ויש העוסקים בעבודה פיזית יותר במהותה. כל אלו למעשה מבדלים את היכולת, הזמן הנדרש והדרך להשיג את המטרה. ובכל זאת, למרות כל השוני , ישנם דברים שעשויים להתאים לכל מי שמעוניין להתחיל מנקודת פתיחה שונה :

  1. הגדרת המטרה ותכנון מסלול מראש – זוהי ההמלצה החשובה מכל, בדיוק כשם שאנו מתכננים טיול, קריירה, פתיחת עסק וכדומה. אנו מציבים את המטרה וממנה "גוזרים" את הצעדים ליעד המבוקש – כך גם כאן. האם אנו מעוניינים לרוץ כדי לרדת במשקל , או שאנו מחפשים לאמץ אורח חיים בריא יותר הכולל פעילות אירובית ואולי בכלל שניהם גם יחד? כך או כך, הגדרת היעד והמטרה צריכה להבחן. אחת הסיבות (על יתר הסיבות אפרט ב –"כיצד מגדירים ומתכננים יעד" SMART) , היא היכולת שלנו לבדוק אם אנו בדרך הנכונה ולבנות את הבסיס הרחב עליו אנו ממשיכים לבנות את שלבי התכנית להשגת המטרה.
  2. גורם מקצועי – לאחר שסידרנו קצת את הראש, שווה לקרוא חומרים מקצועיים כדי להבין קצת יותר לעומק את המשמעות של "הגעה למחוזות חדשים" אליהם אנו רוצים להגיע. לטעמי, הטוב ביותר הוא להיוועץ באיש מקצוע מהתחום שבעזרתו ניתן יהיה לקבל סקירה ותשובות לכל אותם סימני שאלה שעולים כתוצאה מהרצון להתחיל לרוץ. בד"כ בשיחות ומפגשים שכאלו עולים דברים נוספים רבים שכלל לא נלקחו קודם לכן בחשבון.
  3. הדרגתיות – רומא, הרי, לא נבנתה ביום אחד. כמה לרוץ? איך? כיצד אני יודע שרצתי בהתחלה את המרחק ו/או הזמן הדרושים? התחלתם לרוץ והחוויה ,עם כל הקושי שבצדה, מעלה בכם חיוך. מה עכשיו? המון שאלות עולות והאמת שאין כאן מדד אחד מדויק. כפי שצוין לעיל, למרות ששלב ההתחלה הוא הגדרה המתאימה לכולם, עדיין נקודת הפתיחה שונה משום שאנו עצמנו שונים בהיבטים רבים איש מרעהו. הרעיון ב"הדרגתיות" היא שעליך לחפש ולהרגיש מהי נקודת המקסימום של מאמץ אישי וממנה לתקנן את רמת האימון הכדאית. גם כאן, איש מקצוע יוכל לבחון האם אתם מכוונים גבוה מדי או להיפך.
  4. חיזוקים – אתם כבר רצים, ההתחלה קשה או קלה ועדיין אתם בתנועה. כל הכבוד!!! מה כדאי לקחת בחשבון? ביצוע ריצה מערב בגופנו מספר מערכות ובמקרה זה אתייחס למערכת השלד והשריר. במהלך הריצה הגוף סופג כוחות אנכיים ואופקיים המשפיעים עליו (על עמוד השדרה, האגן, רגליים וכו'). כדי לאפשר לכל אלו לעמוד בעומסים השונים , עלינו לייצר מערכת שריר שתוכל לתמוך בשלד שלנו. הדרך לכך היא על ידי ביצוע תרגילי כוח שונים אשר מצד אחד יאפשרו לנו המשך בשגרת האימונים ומצד שני לא יגבילו או יפגעו ביעילות הגוף לשם ביצוע אותה מטרה. אשר על כן, בצעו תרגילי כוח, הקפידו על שגרה תומכת זו ולא פחות חשוב – ראו האם תרגילי הכוח שאתם מבצעים מתאימים למטרה ולדרך בה בחרתם.
  5. בחירת ציוד – אחד הדברים שמסייעים לנו להתמיד בדרך החדשה שבה בחרנו להגיע למחוז חפצנו, הוא ההנאה שבדרך. חלק מהגורמים שמשפיעים על החיוך שבדרך היא העובדה שהצטיידנו בציוד המתאים. כשם שנבחר בתיק מתאים לטיול כדי שיאפשר לנו ליהנות מהנוף ללא חיכוך טורדני, ועם זאת לקחת אתנו את כל הדרוש כמו בגד חם למקום ולזמן שבו מזג האוויר קר, כך גם במהלך אימוני הריצה. ראו שאתם מצוידים באמצעים הכי מתאימים שמסבים לכם את הנוחות אשר מעלה בסופו של יום את החיוך המבטיח את המשך דרככם בדרך למטרה. זהו אותו זוג נעליים שמתאים לכף הרגל שלכם (כיצד בוחרים נעליים לריצה במאמר "אין סוף לנעלי הריצה?"), המכנס והחולצה שיודעים לנדף זיעה מבלי להרגיש חיכוך באזורים רגישים ועוד.

אלו בקצרה הדברים שכדאי לקחת בחשבון וכמובן שישנם דברים נוספים.

כפי שדוקטור סוס כתב בתרגום לעברית :"אם יוצאים מגיעים למקומות נפלאים !" אז צאו לדרך – ואל תשכחו ליהנות.

שתפו:

גלילה למעלה